Hoppa direkt till innehåll

Borlänge Energi i samarbete om IoT "smarta hemmet"

Samarbetsavtal ingånget mellan 11 stadsnät och Kalejdo Bredband AB för utveckling av nya tjänster på Indentives IoT-plattform Connective.
Pressmeddelande 2018-10-18
Varberg Energi, Mittnät (som ägs av sju kommunala stadsnät i Värmland, Dalsland och Dalarna), Borlänge Energi, ServaNet, Umeå Energi och Kalejdo har ingått ett samarbetsavtal om att utveckla ett antal IoT-tjänster inom konceptet Sakernas Stadsnät, som är en öppen tjänsteplattform för IoT-tjänster. Fler stadsnät är på väg in i samarbetet.
Samarbetet är en förberedelse inför utrullning av Sakernas Stadsnät till gruppens fiberkunder. Tjänsteutvecklingen kommer att fokusera på olika typer av larm för hemmabruk; t.ex. inbrottslarm, brandlarm och fuktlarm, samt smarta hem-lösningar för energibesparing och automation. Man kommer också att ta fram en kameratjänst som kan kombineras med andra tjänster. De första tjänsterna kommer att rullas ut i stadsnäten under våren 2019.
- Kalejdo var tidigt ute med ett koncept för IoT-tjänster i stadsnät och vi är glada att det har tagit fart nu. Fokus har legat på att få fram bra konsumenttjänster via stadsnät. I och med att vi nu har ett upprättat samarbete för att få ut dessa tjänster kan vi även börja lägga fokus på Sakernas Stadsnät som möjliggörare för ”Stadens kontrollrum” eller ”Stadens Infonav” som det också kallas, säger Erik Dahlström, Vd för Kalejdo.
Samarbetet är organiserat kring en Styrgrupp som förutom samordnad utveckling av prioriterade IoT- tjänster även är ett forum för utbyte av tjänster och erfarenheter.
- Vi på Umeå Energi har t.ex. utvecklat tjänsten Energikollen och ska nu börja testa nästa tjänst som gör det möjligt för kund att digitalt styra sin fjärrvärme. Genom samarbetet kan fler stadsnät och energibolag få tillgång till tjänsterna, medan vi kan få draghjälp framåt av de andra, säger David Lindström, Umeå Energi.
Sedan tidigare levererar Kalejdo smarta hem-tjänster baserade på plattformen Connective från Indentive, samt sensorer och gateways från flera tillverkare, i ett antal stadsnät. Dessa tjänster kommer nu att utvecklas och få utökad funktionalitet och nya användningsområden. Man kommer också att integrera produkter från fler ledande tillverkare av IoT-lösningar, som exempelvis IKEA:s produktlinje Trådfri och olika typer av videokameror. Sedan tidigare är också Philips Hue integrerat i plattformen.
- Det är spännande att se det stora intresset från svenska stadsnätsbolag. Det här initiativet visar att stadsnätsbolagen menar allvar i sin satsning på Connective som plattform för IoT-tjänster, säger Anders Visell, CEO på Indentive.
Sakernas Stadsnät är en öppen tjänsteplattform, byggd för att kunna hantera olika tjänster från olika tjänsteleverantörer. Den möjliggör för lokala och nationella tjänsteleverantörer att använda stadsnätets unika möjligheter till säker kommunikation med hög kvalitet. Kalejdo är ansvarig operatör för konceptet och Indentive står för IoT-plattformen Connective, utveckling och support. Kalejdo och Indentive har ett samarbetsavtal angående IoT-plattformen Connective.
För mer information vänligen kontakta Martin Lindén, Sälj- och Marknadschef Kalejdo Bredband AB på tel. 073-593 99 04 eller mail: